tisdag 6 december 2011

ÅHH VILKEN PANNACOTTA!

 
Hej kära Nordljusvänner! Har ni fått någon snö än? Här på Öland där jag bor lyser den än så länge med sin frånvaro, men jag hoppas att den dyker upp lagom till jul. Tills dess håller jag mig i köket, min favoritplats i hemmet, och experimenterar fram nya maträtter och efterrätter. Receptet jag delar med mig av idag är just ett sådant lyckat experiment, där en saffransglögg jag har kokat ihop har fått tjänstgöra som topping på en vaniljpannacotta med smak av vit choklad. Självklart går det bra med vilken sorts glögg som helst. Glöggtoppingen bildar en vacker spegel ovanpå pannacottan som jag lovar kommer att imponera på de allra kräsnaste av matgäster!
 
Pannacotta med glöggspegel, 6 port
5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 gelatinblad
1 vaniljstång
2 msk socker
50 g vit choklad
----------
2,5 dl glögg
3 gelatinblad
 
 
Börja med att lägga 2 gelatinblad i blöt i en skål med kall vatten, låt dem ligga i minst 5 min. Koka upp grädde, mjölk, frön från en urskrapad vaniljstång (ta i själva stången också) och socker. Precis när du kan konstatera att det kokar, ta kastrullen från värmen och rör ner den vita chokladen och de två gelatinbladen. Fiska upp vaniljstången, och låt svalna lite innan du häller upp i portionsformar. Låt stå ett par timmar i kylen tills pannacottan har stelnat så mycket att den knappt rör sig om du vickar lite lätt på formarna. (Tar ca 3 timmar.)
Till glöggspegeln läggs först 3 gelatinblad i blöt i kallt vatten som får ligga där medan glöggen sjuds varm i en kastrull. Ta av den från värmen innan den börjar koka, och rör ner de tre gelatinbladen. Låt svalna något, och häll sedan i formarna ovanpå den vita pannacottan. Låt stå ytterligare några timmar (i alla fall 3) innan du serverar den.

Bally är som vanligt med i köket när jag bakar och lagar mat, viftar hoppfullt på svansen och väntar på att jag ska tappa något så att han kan erbjuda sina provsmakningstjänster. Det blev dock ingen pannacotta för den här lille vovven idag, han fick nöja sig med ett tuggben. Men det är ju inte fy skam det heller!
Kramar från Helena

Får ni som vi inte nog av Helena så finns hon HÄR varje dag !!!

3 kommentarer:

  1. Mums!! Det där låter såååå himla gott. Jag skriver ut det receptet på direkten. Tack så mycket!

    Jenny

    SvaraRadera
  2. Jag kan gå i god för att den är supersmaskig. Jag har haft förmånen att få smaka, så är det när man har världens bästa jobbarkompis!!!

    SvaraRadera
  3. Som pricken över i:et! Detta recept är precis vad jag behöver, skall ha några väninnor på besök och denna lilla rätt skall avnjutas efter middagen. Tack ♥

    SvaraRadera