tisdag 20 december 2011


Hej kära Nordljusvänner!

Hur har ni det i era julförberedelser, har ni hunnit julpynta och äta första tomtegröten än? Själv gjorde jag båda delarna först igår, då granen plockades in och jag ställde fram lite olika juldekorationer samtidigt som gröten blev klar i ugnen. Att göra risgrynsgröt i ugn är det nya svarta! Eller det är det väl knappast, det har nog folk gjort i alla tider, men för mig är det ganska nytt. Jag ska aldrig mer koka gröt på spisen! Efter att ha bränt vid den X antal jular har jag nu helt gått över till att göra den i en form i ugnen. Och det bästa av allt - den bränner inte fast! Den klarar sig själv därinne, och man kan göra annat under tiden. Helt fantastiskt.

Så här gör man:
Risgrynsgröt, ca 6-7 port
2,5 dl risgryn för grötkok
1,5 liter mjölk
ca 2 msk smör
1 tsk flingsalt
Häll allting i en stor, ugnsfast form och ställ in i mitten av ugnen på 175C i ca 1,5 timmar. Gröten kommer att få ett gyllenbrunt litet "skinn" på ytan lagom till den är klar. Vissa tycker att skinnet är det allra godaste med gröten, men själv brukar jag bara ta bort det. Sedan är det bara att röra om ordentligt i formen, och beskåda sin perfekta, obrända gröt! Om du inte ska äta den direkt, låt den svalna innan du ställer in den i kylen. Medan den svalnar kan den långsamt stelna till lite och bli ganska tjock, rör då bara ner lite kall mjölk så att den späder sig till den konsistens som du vill ha. Perfekt att ha i kylen och plocka fram morgonen efter!
När min gröt kokade igår passade jag som sagt på att pynta lite. Jag är inte mycket för tomtar, utan föredrar att plocka in naturen istället. En liten vispskål från IB Laursen blir perfekt för en hyacint, och kransar kan man helt enkelt inte få för många av. Perfekta att sätta upp lite här och var. På dörrar inomhus, på baksidan av stolar och på vitrinskåp.


Hoppas att ni alla får en riktigt GOD JUL, och en GOD start på det nya året!
 Och lycka till med gröten nu!
Vill du läsa INSPIRERANDE  "bara en kaka till" under JUL
hittar du henne HÄR

3 kommentarer:

  1. Vilket fint gröttips, tack för det!!! Mari.

    SvaraRadera
  2. Vilket jättebra tips! Ska testa!

    SvaraRadera
  3. Tack för tipset om gröten! Har alltid alltid bränt gröten tidigare i brist på tålamod och omrörning! Men inte i nu längre! :-)

    SvaraRadera