måndag 9 januari 2012

dulce de leche


Ska du vara hemma i minst tre timmar i sträck i helgen?

 Koka dig då en burk med dulce de leche som du sedan kan göra glass av,
hur enkelt som helst. För att inte tala om gott!
Så gott att det faktiskt kan klassas som matporr.
När man kokar en konservburk med sötad, kondenserad mjölk i 2-3 timmar
blir det till den underbara kolakrämen som kallas för dulce de leche.
Nästan som trolleri! Och du behöver inte ens öppna burken, det gör du först när
det är dags att avnjuta kolakrämen.
Mer exakta instruktioner hittar du
här.
Mängden glass i den fina turkosgröna Riceformen från Nordljus är perfekt till 4 personer, men receptet nedan är beräknat för att hela konservburken med dulce de leche ska gå åt, och räcker till 8-10 portioner. Mer glass över till dig, med andra ord. Självklart går det bra att göra receptet i mindre skala, kanske på halva burken och äta upp resten av burkens innehåll med sked i favoritfåtöljen. Inte fy skam det heller.
Dulce de leche-glass, 8-10 port.
4 äggulor
0,5 dl ljust muscovadosocker (vanligt socker går också bra)
1 burk dulce de leche (läs mer om hur en burk kondenserad mjölk blir till dulce de leche
här)
5 dl vispgrädde
2 äggvitor

Separera äggen, spara två äggvitor, och vispa sedan 4 äggulor ihop med sockret tills det blir lite ljusare och fluffigt. Vispa sedan ner allt innehåll från konservburken med dulce de leche i äggsmeten. (När jag gör min dulce de leche brukar jag koka en konservburk sötad kondenserad mjölk från Törsleffs på 397 g i 2,5 - 3 timmar.) Vispa grädden för sig, och de två äggvitorna för sig i en annan bunke till ett hårt skum. Rör sedan ner den vispade grädden i äggsmeten, vispa ett par sekunder med elvispen så att allting blandas, och vänd sist ner äggvitorna. Ställ i frysen i några timmar, minst 4. Njut!
----------------------------
Kramar från Helena!


 

2 kommentarer: