tisdag 19 juni 2012

Midsommarhälsning MadebyMary


Snart är midsommarafton här, jag kan inte förstå det!!

Hur firar ni midsommar, är det hemmamys med familjen, full festrulle eller är det ngn slags mellanting? Mycket mat och dryck brukar dock vara gemensam nämnare för alla midsommarfester. Vet av egen erfarenhet att det kan bli ganska mkt förebredande och pysslande med midsommartårta, laxtårta, koka potatis, grilla och allt som kommer med det.

Därför brukar jag hålla midsommartårtan väldigt enkel. För det behövs faktiskt inte så mkt för att få till en god och enkel tårta där varje komponent kan förberedas innan och sedan bara sättas ihop när tårtan väl ska ätas. För det "enda" du behöver göra innan midsommarafton är att koka ihop en rabarbercurd och göra en marängbotten. Sen är du i princip good to go tills att du ska servera tårtan, bra va??!

Rolig tårta som ser sådär mumsigt hemgjord ut som det ska vara på sommaren. Lek gärna lite och våga ta ut svängarna genom att breda ut curden samt yoghurtgrädde i assymetriskt mönster samt lägga jordgubbar och hallon huller om buller på toppen, det blir faktiskt lite roligare så ;)

Såhär gör du min riktigt smaskiga, söta men samtidigt fräscha midsommartårta!
...och jo, det går bra att köpa färdig marängbotten ;)

RECEPT - ENKEL & GOD MIDSOMMARTÅRTA8 - 10 port
1-2 Marängbottnar:
4 små ägg
0,25 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger
3 dl strösocker
Fyllning- rabarbercurd:
430-450 gram färska rabarber
1 dl vatten
2,5 dl strösocker
6 äggulor
60 gram smör
1 msk rivet citronskal (skal från ca 1/2 citron)
1 msk majsstärkelse & 2 msk citronjuice
Fräsch Yoghurtgrädde:
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl turkisk el grekisk yoghurt (10%)
1-2 msk florsocker
Topping:
Färska jordgubbar
Färska hallon
Riven Vit choklad

HOW TO?
Börja med rabarbercurden, den går bra att förbereda ngn dag innan.
1. Skölj rabarbern och skär av fula ändar, skär sedan upp rabarbern i små skivor.
2. Blanda den uppskurna rabarbern med socker och låt den stå fem minuter och gotta till sig. Häll därefter på vattnet och koka upp på relativt låg värme. Låt stå och småputtra tills dess att rabarbern kokat sönder och blivit mjuk, det tar ca 15-10 minuter.
3. Ta fram en stavmixer eller häll över den kokade rabarbern i en hushållsmixer och mixa till en slät puré, låt rabarbern svalna något.
4. Vispa äggulorna lätt och vispa därefter ner dem, tillsammans med citronskal, smöret tärnat i kuber samt majsstärkelsen som rörts ut i citronjuicen. Rör hela tiden i rabarberpurén så att allt blandar sig väl.
5. Därefter värmer du blandningen på svag värme, rör kontinuerligt i botten så att rabarbercurden inte bränner fast och så att äggulan inte koagulerar. När curden börjar tjocka och få samma konsistens som jordgubbskräm och det bildas synliga spår efter vispen/sleven när du vispar/rör så är den klar.

Nästa steg är att göra din marängbotten, även denna går bra att göra tidigt denna vecka om den ska konsumeras på fredag.

6. Vispa upp äggvitorna med saltet till ett vitt skum. Blanda försiktigt ner sockret, vaniljsockret och vinägern lite i taget, under konstant vispning.
7. Bred ut eller spritsa ut marängen i en (1) större "plätt" eller 2 mindre om det passar dig bättre. Låt gärna marängen vara något tjockare/högre på mitten än kanterna.
8. Grädda i ugn i ca 60-80 minuter på 130 grader i varmluftsugn eller 150 grader i "vanlig" ugn. Låt den sedan stå kvar på eftervärme i ca 1-2 timmar!

När du ska servera den:
9. Lägg din marängbotten på ett fat. Bred rabarbercurden över lite lagom kreativt och låt den gärna bli ojämn och droppa över för ett riktigt mumsigt resultat. Ta så mkt som du själv önskar, jag använde ca 3/4 av curden.
10. Vispa grädden och yoghurten till en fast kräm, blanda ner florsockret i slutet av vispningen. Börja gärna med hälften av florsockermängden och tillsätt mer efter att du smakat av yoghurtgrädden. Bred sedan grädden på samma sätt som rabarbercurden.
11. Toppa med jordgubbar och hallon samt hyvlad vit choklad.

Lycka till och Trevlig Midsommar!!

1 kommentar:

  1. Oj, nu var det tätt på given;) Två fina midsaommarhälsningar, vilken ljuvlig tårta och foto!!! Mari.

    SvaraRadera