måndag 18 juni 2012

Midsommarhälsning från Helena!


Hej kära Nordljusvänner!

Nu är det inte långt kvar till midsommar! Själv ser jag fram emot att få vara ledig några dagar och bjuda hem familjen på sill, grillat och jordgubbstårta. Jag misstänker att det blir kubbturnering också, tjejerna mot killarna som brukligt. Igår åkte vi till en stenlada nere på södra Öland och köpte närproducerat kött till midsommaraftonens grillning. Idag ska vi bege oss till en liten gårdsbutik och se om vi även kan få tag i lite nyupptagen färskpotatis. Jag älskar att handla lokalt, för lika gott som det smakar, lika roligt är det att komma ut på landet och få titta och känna på grönsakerna där de ligger vackert presenterade i rustika trälådor.

I år ska vi fira midsommar på Öland i huset där vi bor, men de flesta midsomrar har nog ändå firats i sommarstugan. Där brukar det alltid dyka upp några objudna gäster i form av grannbondens kor, som nyfiket tar sig in på vår tomt. Vem vet, de kanske är sugna på en välkomstdrink de också?
 Sommarens tacksammaste välkomstdrink...
...gör du snabbt och enkelt enligt följande recept: 
Ta en kanna av valfri storlek. Fyll den till en fjärdedel med skivade jordgubbar, (hallon går också bra, eller varför inte både och?) lägg i några kvistar mynta och fyll upp med rosévin tills två tredjedelar av kannan är uppfylld. Låt stå och dra i kylen en timme, och fyll sedan upp resten av kannan med Sprite lagom till servering. Lägg i några isbitar också.

Färdigt!  

Sillinläggningarna på bilden har min man Olof tagit fram, det är alltid han som är projektledare för sillen på midsommar. Om man köper tre förpackningar inläggningssill, får man ut ca 6-8 portioner var av de här två klassiska inläggningarna. Sillen bör göras 1-2 dagar innan den ska ätas, så om ni lägger en liten stund på onsdag kväll på de här två inläggningarna, så kommer ni garanterat att kunna håva in beröm på fredag! I min familj är mormor den hårdaste sillkritikern, och hon älskar de här båda sorterna.

Krämig vitlökssill (vänstra bilden)
1,5 förpackningar (á 420 g/förp.) ínläggningssill
3 schalottenlökar
7 vitlöksklyftor
2 dl majonnäs
2 dl gräddfil
1 kruka dill
2 msk svensk senap
lite salt
lite svartpeppar
Skär sillen i lagom stora bitar och hacka vitlöksklyftorna, löken och dillen.
Blanda alla ingredienser och förvara i en glasburk.

Klassisk sill med lök och pepparkorn (högra bilden)
1,5 förpackningar (á 420 g/förp.) ínläggningssill
1 dl ättiksprit
2 dl socker
3 dl vatten
1 morot
1 rödlök
ca 8 lagerblad
ca 1 msk hela svartpepparkorn
ca 1 msk hela kryddpepparkorn
Koka upp en lag av ättika, socker och vatten. Låt svalna. Skär moroten i slantar, skiva rödlöken och skär sillen i lagom stora bitar. Häll allt i en glasburk och tillsätt lagerblad och pepparkorn.


Jag önskar er alla en riktigt härlig midsommar!
Helena

2 kommentarer:

  1. Vilket fint inlägg Helana, så vackra bilder och fina tips, tack för dem och glad midsommar!!! mari ( här ska göras sill, detta ska testas!)

    SvaraRadera
  2. Hej hej där!

    Gillade verkligen den där välkomst drinken . Blir nog en sån vi bjuder på vid makens kalas =)
    Ha en bra sommar kram ullie weberskold.blogg.se

    SvaraRadera