söndag 20 maj 2012

Ordet är Mary´s

Hej alla Nordljusvänner!

Hur har ni det i vårvärmen? Har ni precis som jag börjat känna hur kropp och själ vaknar till liv och hur kreativiteten för skapande i både trädgård, kök och hem kommer igång?
Visst är våren en underbar årstid!

Om en vecka är det mors dag och är det någon dag jag älskar att uppmärksamma så är det just den dagen! Alla härliga, kämpande mammor där ute i världen förtjänar all uppskattning, kärlek och firande de kan få. Givetvis ska jag fira min egen älskade mamma och vad bättre sätt finns det än att baka något himmelskt i köket. För mig är matlagning och bakning en passion och mitt sätt att visa uppskattning och kärlek. Ja, jag kanske ska presentera mig själv.
 Jag heter Maria och driver mat- och bakbloggen ”m.ade b.y m.ary”. I min blogg presenterar jag alla mina favoritrecept, både gamla beprövade men även nytillkomna favoriter men du kan även hitta inlägg om DIY, inredning samt inspiration kring hus, hem och mode.
Inför mitt första morsdagsfirande i bloggen ville jag slå på stort eftersom min mamma är den som inspirerat mig absolut mest när det kommer till bakning och matlagning. Hade jag inte vuxit upp med en mamma som var, och är, så pass kreativ hade jag nog aldrig känt denna passion för skapande i köket och heller aldrig startat min blogg. Mamma tycker inte om det sötsliskiga utan föredrar det fräscha och fruktiga och därför har jag lagat en luftig, fräsch och fruktig moussetårta med färska jordgubbar på toppen till mors dag.

Så tack min älskade mamma, det här receptet tillägnar jag dig men även alla
 andra mammor där ute i världen!
MARJAS MORDAGSTÅRTA – Hallon, Lime- & Vit Chokladmoussetårta med Vaniljbotten

Ca 12 port.
1 springform

Smör & Ströbröd för att smörja formen

Overhead-papper

Vaniljbotten:

4 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsockret
1,5 dl vetemjöl

Vit chokladmousse med färsk lime:
150 gram vit choklad
2 dl vispgrädde (0,5 + 1,5 dl)
Skal och Saft av 1 lime
6 gelatinblad
2 äggulor
0,75 dl strösocker
250 gram mascarponeost, rumstempererad

Hallonmousse:

250 g frysta, men tinade, hallon
4 dl vaniljyoghurt
1½ dl florsocker
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde

12-14 jordgubbar

100 gram vit choklad att doppa jordgubbarna i.

HOW TO?

1. Börja med din tårtbotten. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt som bara den. Vänd sedan ner mjölet tills du har en jämn och slät blandning. Häll tårtsmeten i en smörad och bröad springform. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15 minuter eller tills kakan gräddats klart och är torr inuti. Kolla alltid med en teststicka om du är osäker!

2. Ta ut kakan och låt svalna på galler.

3. Nästa steg är att göra den vita chokladmoussen. Klä din springform med OH-pappret, detta gör du för att få finare kanter på din mousse. Lägg gelatinbladet i kallt vatten under ca 10 minuter. Smält den vita chokladen med ca 0,5 dl av grädden i en tjockbottnad kastrull. När chokladen smält och är varm, blanda i rivetskal och saft av en lime och rör runt till dess att allt blandat sig väl. Låt blandningen svalna något och rör sedan ner gelatinbladen ett och ett, blanda noga och ställ åt sidan.

4. Vispa grädden lätt samt vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt. Blanda mascarponeosten med socker- och äggblandningen och vänd därefter samman den vispade grädden, äggblandningen samt den något avsvalnade chokladmassan.

5. Häll därefter ner moussen ovanpå tårtbottnen i din OH-klädda springform och låt den stå att stelna i kylskåp i 1-2 timmar eller tills den satt sig ordentligt.

6. Sen är det dags för hallonmoussen. Lägg gelatinbladen i blöt i ca 10 minuter. Passera hallonen genom en finmaskig sil, blanda dem därefter med vaniljyoghurt och florsocker. Tag ca 3 matskedar av hallonblandningen och värm den på medelhög värme i en tjockbottnad kastrull. Tag därefter gelatinbladen och smält dem ett och ett i den varma hallonblandningen och låt den därefter svalna något. Blanda sedan den varma hallonmassan med resten av den kalla.

7. Vispa grädden relativt hårt och vänd sedan ner hallonen i den uppvispade grädden. Häll ner i springformen ovanpå den stelnade vita chokladmoussen. Ställ åter in igen i kylskåpet i minst 1 timma.

8. Innan servering toppar du moussetårtan med jordgubbar doppade i vit choklad. Dessa får du genom att du hackar chokladen i mindre bitar och sedan smälter chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikrovågsugn. Doppa därefter nedre halvan av jordgubbarna i chokladen. Låt stelna och placera därefter uppe på tårtan.

Lycka till!


7 kommentarer:

  1. Jättefin tårta! Kan tänka mig att den smakar himmelskt. :-)

    SvaraRadera
  2. Ser galet gott ut, kanske ska satsa på den till mors dag då :D Kul att du gästbloggar härinne Mary ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kändes verkligen som en ära att få gästblogga! <3

      Radera
  3. Mums, vilken tårta!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  4. Helt underbart!!! :)
    Så vacker och underbara smakkombinationer.
    Den måste jag testa!
    Kram Malin

    SvaraRadera
  5. Hejsan, undrar när ni kommer att få in halsband från märket cloud69? Skulle så gärna vilja beställa ett sånt fint halsband. :)

    SvaraRadera
  6. Hej. Kan man göra denna dagen innan ett kalas? /Marlene

    SvaraRadera